Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Rabarber.
Rabarber.
Rabarber
Ämne Mängd
Vitamin A 0,6250,625 % av RDI
5 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,028571428560,0286 % av RDI
0,04 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 17,333332917,333 % av RDI
13 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 3,888888888853,889 % av RDI
0,35 mg
Folat 2,242,24 % av RDI
7 µg
Fosfor 2,8333333392,833 % av RDI
17 mg
Jod 00 % av RDI
0 µg
Järn 3,06122448993,061 % av RDI
0,3 mg
Kalcium 17,517,5 % av RDI
140 mg
Kalium 8,48484848,485 % av RDI
280 mg
Magnesium 3,8095238043,81 % av RDI
12 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 2,142857142872,143 % av RDI
0,03 mg
Selen 1,1111111111,111 % av RDI
0,5 µg
Tiamin 2,499999999992,5 % av RDI
0,03 mg
Zink 2,52,5 % av RDI
0,2 mg

Rabarber är en ört vars syrliga stjälkar äts, oftast tillagade i olika söta efterrätter. Förr användes späda rabarberblad i matlagningen. Bladen är dock lätt giftiga (oxalsyra)[1][2].

Flera sorter odlas i Skandinavien, där vissa har rödare och andra grönare stjälkar.

Miljöpåverkan

Under säsong kan rabarber odlas på friland i större delen av Skandinavien, så under våren och sommaren är det enkelt att hitta klimatsmart, närodlad rabarber. Den tidigaste rabarbern, som ofta börjar säljas i butikerna i april, är dock odlad i uppvärmda växthus.

Rabarbern som säljs under vintern är i regel växthusodlad i Nederländerna, i energikrävande, uppvärmda och belysta växthus.

Hållbarhet

Rabarber kan förvaras flera veckor i kylskåp. Den går också bra att frysa. Efter några dagar i rumstemperatur torkar den däremot ut och blir tråkig.

Näringsvärde

Rabarber är rik på C-vitamin.

Syran i rabarber fäller ut aluminium, så man bör undvika att laga till rabarber i aluminiumkastruller (eller åtminstone inte göra det regelbundet), och inte använda aluminiumfolie på rabarberrätter.[3]

Länkar


  1. Den nordiska floran, läst den 22 mars 2011
  2. GW Pucher, AJ Wakeman, HB Vickery. THE ORGANIC ACIDS OF RHUBARB (RHEUM HYBRIDUM). III. THE BEHAVIOR OF THE ORGANIC ACIDS DURING CULTURE OF EXCISED LEAVES Journal of Biological Chemistry, 1938
  3. Livsmedelsverket: Risker med mat, Aluminium, läst den 22 mars 2011

Majas klimatpyramider

Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.

2
Ibland Det spirar
2
Ibland Försommar
2
Ibland Semestertid
0
Undvik Sensommar
0
Undvik Höstskörden
0
Undvik De frosttåliga
0
Undvik Vinterförrådet

Rabarber i Majas klimatpyramider


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen